Tři velmi nároční protivníci, tři poměrně jednoznačné porážky. Slavia se dosud nadstavbovou částí soutěže prodírá bez jakéhokoliv zisku, už tento víkend ovšem může nelichotivou bilanci změnit proti hůře umístěnému Hradci, který aktuálně ztrácí na BLK pět bodů.

V případě vítězství se zvládnou svěřenkyně trenéra Dušana Medveckého dotáhnout na celek KP Brno, ten drží dvoubodový náskok. Právě s hráčkami z jižní Moravy Slavia minulý týden padla poměrem 58:87, předtím podlehla také USK Praha (44:105), posléze nestačila ani na Žabiny (54:94).

Jenže ani hradecký Sokol dosud v Části vítězů ŽBL neprožíval nejpovedenější lov. Byť v jiném pořadí, narazil na stejné protivníky jako BLK, a jeho vizitka je podobně neúspěšná. Při nejnižší porážce proti Králově Poli nasbíraly basketbalistky z východu Čech manko v hodnotě 16 bodů.

Co se individuálních kvalit týče, stále platí, že domácí Alena Hanušová je s průměrem 19,4 bodu na zápas nejvýkonnější hráčkou soutěže. Hradec Králové má nejlepší zastoupení ve statistice s názvem cena Chance, která odměňuje nejlepší mladou naději do 23 let, když zohledňuje poměr asistencí a ztrát. S hodnotou 1,6 figuruje na páté příčce Kateřina Zeithammerová, ještě lépe je na tom sympatická rozehrávačka BLK Eliška Žílová.

Bilance ze vzájemných zápasů v nedávném období poukazuje na vítězství Slavie. Ta totiž uspěla už třikrát v řadě, naposledy 85:71, kdy v produktivitě zářily jak Hanušová (25), tak Žílová (22). Sokol naposledy přetlačil Pražanky v říjnu předloňského roku.