Ukrajinkám se v úvodním zápase kvalifikace nepodařilo zaskočit favorizované Srbky. V druhém duelu tak chtěly uspět proti reprezentaci Portugalska a dlouho to vypadalo, že se jim tento úspěch podaří.

Ještě po třech čtvrtinách vyhrávaly domácí basketbalistky o šest bodů, nakonec ale dobře rozehrané utkání k vítěznému konci nedovedly. Prohraný zápas je špatný zápas. Je škoda, že jsme duel nedokázaly dovést do vítězného konce. Absolutně se nám nepovedla čtvrtá čtvrtina,” hodnotila po zápase Dubniuk.

Velké kvalitativní rozdíly mezi oběma soupeři byly znatelné od prvních minut. “Srbky a Portugalky jsou týmy rozdílných tříd, Srbky jsou mnohem silnější soupeř. Hrály mnohem agresivnější basketbal a určovaly tempo hry,” je si vědoma jednadvacetiletá Ukrajinka.

Navzdory dvěma prohrám si rozherávačka a jedna z největších opor BLK přesto odnáší také pozitiva. Největší přínos je podle Dubniuk možnost pro mladé hráčky, které na kvalifikaci dostávaly prostor hrát.

“Mladé hráčky, stejně jako já, dostaly hodně času. Zkušenosti z této basketbalové úrovně pozitivně ovlivňují hráčky do budoucnosti,” komentuje slávistická rozehrávačka, která přiznává radost za důvěru, kterou sama dostala. “Jsem velmi ráda, že mám v mladém věku možnost hrát za národní tým a získávat zkušenosti z této úrovně.”

Po konci reprezentační pauzy se zraky fanoušků opět přesunou na klubovou úroveň. Svěřenkyně Dušana Medveckého čekají v sobotu v ŽBL od 17:00 v SA Rokytka brněnské Žabiny.

Tento ligový duel vyhlíží také Dubniuk. “Žabiny Brno jsou jedním z nejlepších týmů v lize, ale jsem si jistá, že máme šanci vyhrát. Očekávám velmi těžké a vypjaté utkání. Musíme předvést naši nejlepší hru, pokud budeme chtít vyhrát.”

Proti Řecku bodovala také Rokošová

Svůj druhý reprezentační start v kariéře si proti Řecku připsala Kateřina Rokošová. Češky navzdory jejímu tříbodovému příspěvku a čtyřem doskokům nestačily na jihoevropský celek, kterému podlehly 66:75.