Ve svých devětadvaceti letech zjistila Petra Čípková skvělou novinku - čeká miminko! Mateřství je pochopitelně neslučitelné s aktivním profesionálním sportem, a tak Petra dočasně přerušuje svoji sportovní kariéru. Vztah s BLK má však velmi silný, proto se i nadále rozhodla klubu vypomáhat a stát se součástí jeho realizačního týmu. Konkrétně by měla mít na starost především organizační záležitosti, bude působit jako vedoucí družstva. Nepochybně však bude také stále na blízku stávajícím hráčkám a bude moct pomáhat i v pozici mentorky týmu.

S palubovkou se loučí po pěti sezónách, které v BLK odehrála. o týmu přišla v roce 2018 jakožto posila z Nymburku. V lize debutovala již ve svých sedmnácti letech v roce 2011, před svým angažmá v Nymburku působila řadu let také v rezervě USK v holešovickém týmu VŠ Praha. Během své dosavadní kariéry si tato pivotka dokázala připsat celou řadu úžasných individuálních rekordů, v roce 2016 nasbírala například proti Ostravě hned 21 doskoků, o čtyři roky později proti brněnským Žabinám zase 28 bodů.

Úkol převzít funkci kapitánky byl svěřen o šest let mladší rozehrávačce Elišce Žílové. Ta bohužel musela celou loňskou sezónu vynechat vinou zdravotních komplikací, letos je však připravená nastoupit na palubovku hned zkraje sezóny.

Petra Čípková

Petro, jaká je Vaše nejsilnější vzpomínka z kapitánského období?

Mezi nejsilnější vzpomínky patří určitě zápas se Žabinami na domácí palubovce, v sezoně 2019/2020, kdy jsme dokázaly otočit skoro dvaceti bodové manko a nakonec vyhrát o tři. Tu euforii z vítězství si pamatuji až do teď.

Co vedlo ke konci kariéry? Rozhodovala jste se dlouho?

Do našeho života přišel ten největší dar a to, že se s manželem staneme za pár měsíců rodiči. Koncem kariéry bych to nazývat nechtěla. Řekněme, že mě teď čeká nutná pauza a pak uvidíme, co bude dál.

Jak se tým za dobu Vašeho působení vyvinul?

Za těch pět let mého působení v červenobílém prošla Slavia velkými změnami, ať už na trenérských či hráčských pozicích. V posledních letech vsadilo vedení klubu na více mladých, českých hráček, které mají potenciál být v nacházejících sezónách úspěšné.

Je něco, co jste Elišce před symbolickým předáním kapitánské pásky radila?

Žádné rady jsem Žíle nedávala. Ve Slavii už působila, takže prostředí a zákulisí zná velmi dobře. Věřím, že se role zhostí bezproblémově a povede tým ke skvělým výsledkům.

V čem se s Eliškou podle Vás nejvíce lišíte a v čem jste si naopak podobné?

Myslím, že jsme odlišné naprosto ve všem. Ať už to je pozicí, na které hrajeme, věkem nebo povahou. Eliška je určitě mnohem klidnější, já jsem zase naopak větší cholerik. Nejvíc podobné si jsme asi v zápalu boje a touze po vítězství.

Jaká máte očekávání před novou funkci v klubu?

Do funkce organizačního pracovníka jsem měla možnost nahlédnout už v předchozích sezónách, takže jsem věděla do čeho jdu. Doufám, že budu v roli vedoucího družstva úspěšná.

Eliška Žílová

Co pro Vás znamená být kapitánkou Slavie?

Je to pro mě veliká čest v takhle mladém věku a zároveň výzva. Navíc jsem byla rok zraněná, takže o to víc to pro mě znamená. Máme skvělý tým, tak věřím, že vše půjde tak nějak samo.

V čem byste se od Petry chtěla inspirovat?

Byla kapitánkou dlouhá léta a vždy tým šlapal jako hodinky. Svým dlouholetým působením na této pozici měla v týmu respekt. Inspirací pro mě je ve vedení týmu, v podpoře holek a komunikaci. Baky zároveň zůstává v týmu jako vedoucí družstva, takže se na ní mohu kdykoliv obrátit.


Oběma hráčkám přejeme v jejich nových rolích jen to nejlepší!