Začaly kvalifikační utkání o Mistrovství Evropy, které se uskuteční v příštím roce v České republice, Německu, Řecku a Itálii. Česká reprezentace v úvodním duelu podlehla Němkám 41:85.

“Zápas byl velice těžký, Němky dorazily v plné sestavě. Naše soupiska byla znatelně mladší a méně zkušená a toho soupeřky využily. Také proto zápas skončil s tak vysokým bodovým deficitem,” hodnotila po zápase červenobílá basketbalistka.

Rozdíly mezi klubovou a reprezentační úrovní byly citelné od začátku. O proti zápasům za Slavii se to lišilo jak fyzicky, tak i psychicky. Zápas byl více silový, i hra byla více rychlejší.” Šestadvacetiletá hráčka dále pokračovala, jak se dokázala vypořádat se stresem. “Nervozita panovala ještě v den zápasu, ale jakmile jsem dostala příležitost na hřišti, tak nervozita ihned opadla.”

Účast v reprezentaci je nejvyšším cílem každé basketbalistky, jinak to neměla ani Rokošová. “Je to pro mě splněný sen. Hrát za reprezentaci, to je něco jako se dotknout basketbalového vrcholu.”

Ačkoliv byl pro Rokošovou duel s Německem prvním zápasem v národním dresu, připouští, že z této zkušenosti bude moct čerpat i v dalších zápasech. “Možnost si proti Německu zahrát je pro mě motivace do budoucna. Vyzkoušela jsem si jaké to je hrát za národní tým, což mi dalo mnoho nových zkušenosti.”

Pozitivní pocity basketbalistky, která nastupuje ve Slavii s třiadvacítkou na zádech umocnil také fakt, že se utkání s Němkami odehrálo v Praze před domácím publikem. Nejvíce se mi líbila atmosféra, kterou pro nás vytvořili diváci, kteří nás přišli podpořit. Bylo to úžasné,” zakončuje hodnocení.

V druhém reprezentačním zápase se slávistickou stopou nastoupila v barvách Ukrajiny Daria Dubniuk. Ani její pětibodový příspěvěk, čtyři doskoky a dvě asistence však nepomohly zaskočit favorizované Srbky. Ukrajina soupeřkám podlehla 40:82.